Dit keer geen blog in een categorie die jullie gewend zijn maar dit keer een review van een Chromebook.

Al weer enige tijd geleden zag ik steeds vaker advertenties en posts langskomen van diverse vrienden op onder andere Facebook en Twitter en ook bij een grote wit- en bruingoed winkel kregen Chromebooks een prominentere plaats. Ja ik kom met enige regelmaat bij die grote winkel. Soms om wat te halen maar ook wel om nieuwe technologie eens van dichtbij te bekijken zonder het te hoeven bestellen en betalen.

Nu heb ik een tablet die ik eigenlijk best veel gebruik, maar ik merk toch dat ik best veel en vaak met een laptop op schoot zit op de bank of in bed om blogs te schrijven of andere dingen te doen waar een tablet toch zo z’n beperkingen heeft. Ook een fysiek toetsenbord en touchpad zijn op dat soort momenten veel fijner. Daarnaast ben ik best veel en vaak op pad. Ik heb dan naast de laptop van het bedrijf waar ik werk ook nog best wel met enige regelmaat een Mac of Windows laptop in de tas. Op kantoor gebruik ik dan ook nog wel eens de privé laptop. Het komt ook nog wel eens voor dat ik ook nog een tablet bij me heb. Die gebruik ik op kantoor niet want ik heb geen permanent Guest WiFi account. Dat moet ook anders kunnen en ook een stuk lichter dan zo’n grote laptop, dus ben ik me eens gaan oriënteren op  de mogelijkheden van de Google Chromebook.

Chromebook’s

In Nederland zijn er slechts een beperkt aantal modellen te koop in de elektronica winkels. Als je op internet gaat zoeken vind je veel meer modellen. Zo heeft Google zelf een de Chromebook Pixel op de markt gebracht. Een super model Chromebook maar niet leverbaar in Nederland. Daarnaast is het prijskaartje ook verre van interessant. De pixel kost een slordige 1700 US Dollar. Qua hardware specificaties is deze net zo krachtig als een flinke Windows laptop of een basis MacBook Pro als desktop replacement.

Maar goed terug naar de Nederlandse modellen ik heb ze allemaal bekeken op internet en ook diverse reviews gelezen, daarnaast heb ik ook wat advies gevraagd via sociale media. Na een aardige periode van reviews lezen en de modellen ook fysiek bekeken te hebben, heb ik een keuze gemaakt uit de modellen die in Nederland te leveren zijn.

Helaas was het eerste model waar ik heel gecharmeerd van ben niet meer leverbaar, kan het betreffende model ook niet meer vinden online in een aantal bekende Nederlandse webshops. Gelukkig had ik ook nog een tweede optie goed bekeken en achter de hand, omdat ik het vermoeden al had. Het model wat ik nu heb is in grote aantallen nog prima leverbaar.

Chromebook C720

Acer C720 Chromebook

Na nog een laatste vergelijking in de winkel heb ik gekozen voor een Acer C720 Chromebook. Dit model heeft een Intel processor en een super stille fan, je hoort de fan alleen als je je oor heel dicht in de buurt van de Chromebook houd. Ook over de accu ben ik zeer te spreken. Ik heb er tot nu toe nog niet een hele dag mee zitten werken, omdat de werkzaamheden die ik doe op kantoor dat niet toelaten. Maar thuis heb ik de Chromebook al heel wat uurtjes in gebruik. Met het gebruik tot nu toe heb ik maar een of twee keer per week de stroomkabel nodig om de accu weer te laden. De accu blijft in standby ook prima op pijl en gaat echt niet snel leeg.

 

Ondanks dat de stereo speakers aan de onderkant zitten komt er echt een flink wat geluid uit. De hoeveelheid geluid heeft me echt verbaasd. Dat verwacht je niet van twee kleine speakers. Een ander groot voordeel van deze Chromebook vind ik dat de onderkant niet warm wordt in tegenstelling tot een Mac of Windows laptop. Je kunt met de Acer C720 dus prima de hele dag op schoot zitten zonder dat je je benen verbrand. Tijdens het laden wordt ook de Chromebook niet warm. Dus dat zijn echt pluspunten vind ik. De Acer C720 is voorzien van een Touch Screen, ik moet zeggen dat het in eerste instantie een leuke extra is maar stiekem gebruik je het toch best wel vaak. Nadeel van een glanzend touch screen is wel weer dat je de vette vingers op je scherm hebt. Zo’n speciaal microvezel doekje om vette vingers weg te halen is geen overbodige luxe om bij je te hebben. Wordt niet standaard meegeleverd door Acer overigens. Maar goed ze zijn prima te verkrijgen in de handel en waarschijnlijk heb je er wel een aantal in je bezit dus dat is niet zo’n probleem.

Specificaties:

 • Scherm van 11,6 inch (1366 x 768), beeldverhouding van 16:9
 • Nog geen 2 cm dun met een gewicht van 1,25 kg
 • Tot maximaal 8,5 uur actief gebruik
 • Nieuwe Intel-processor
 • 100 GB Google Drive-cloudopslag met 32 GB solid-state drive
 • Ingebouwde dual-band wifi 802.11 a/b/g/n
 • VGA-camera
 • 1x USB 3.0, 1x USB 2.0
 • HDMI-poort met volledig formaat
 • Compatibel met Bluetooth® 4.

Acer C720 Chromebook

Deze Chromebook heeft standaard geen LAN aansluiting dus om het voor mezelf makkelijker te maken heb ik er een universele USB to LAN dongle bij zodat je ook een kabel kunt gebruiken om verbinding te maken met het internet. Met de huidige generatie Chromebooks kun je ook prima off-line werken, maar hey hoe vaak komt dat nou voor dat je ergens geen WiFi of LAN aansluiting hebt. Ik ben het nog niet echt vaak tegengekomen eigenlijk.

Tweede scherm aansluiten

De Acer C720 Chromebook heeft standaard een volwaardige HDMI aansluiting dus je kunt ook prima een tweede scherm aansluiten, wil je een beamer aansluiten dan moet je een losse converten van HDMI naar DVI-A hebben en eventueel van DVI-A naar Analoog zodat je ook de wat oudere beamers of schermen aan kunt sluiten.

Kun je zonder Windows, Mac OSX, iOS of Android telefoon / tablet?

Daar kan ik heel kort en krachtig over zijn Ja dat kan maar 1 kanttekening is dat niet alles draait op een Chromebook. Het grootste nadeel vind ik dat Skype niet werkt en gedraaid kan worden. Microsoft heeft geen versie van Skype for Chromebook gemaakt, misschien komt dat ooit nog eens in de toekomst. En ook specifieke applicaties werken niet, gelukkig zijn er veel alternatieven. Maar voorlopig blijft de Mac en Windows laptop nog even, ik gebruik ze wel veel minder maar er staat nog zo veel op wat nooit op een Chromebook zal gaan draaien.

Conclusie

Al met al is een Chromebook een prima oplossing voor het werk wat ik er mee doe. Ik ben best enthousiast, en heb ook al op mijn andere devices Chrome als browser geinstalleerd staan en gekoppeld aan mijn Gmail account. Dus alles synchroniseert ook nog eens, wat ik een groot voordeel vind. Je mist dus nooit een favoriet die je toevoegt of een website die je op een ander device hebt bezocht.

Een Chromebook is een prima apparaat om je dagelijkse werkzaamheden mee te doen, zoals internetten, schijven, lezen en muziek luisteren.

Pluspunten

 • Snel op te starten, Chromebook start op zodra je deze open klapt
 • Fijn in gebruik, het is fijn werken met een Chromebook
 • Fijn toetsenbord, het is fijn typen op het toetsenbord, maar soms even zoeken naar sneltoesten of snel verkeerde toestsen
 • Touchscreen, gewend en het zit er in dus je gebruikt het ook

Minputen

 • Toestenbord, het is een fijn toestsenbord maar wel even wennen. Dus misschien ook niet echt een minpunt
 • Glanzend scherm, fijn om mee te werken alleen soms lastig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s